Limbajul copilului. 3 semne de îngrijorare

Limbajul copilului. 3 semne de îngrijorare

Ca şi părinte îţi pui o mie de întrebări. Oare limbajul copilul meu se dezvoltă normal? Oare este bine dacă nu îl pronunţă pe “r”? Oare pot să-l ajut pe copilul meu să vorbească mai repede sau mai bine?

 

Răspunsul la aceste întrebări este: Aveţi răbdare.Trebuie să aveţi răbdare şi mai ales nu trebuie să vă comparaţi copiii cu alţi copii de aceeaşi vârstă. Fiecare are ritmul său propriu şi nu este indicat ca micuțul să fie grăbit sau stresat. 

 

Dar…există şi un dar, pentru că o mamă simte mereu dacă e ceva în neregulă cu copilul său, dacă tu crezi că dezvoltarea limbajului copilului tău nu este normală, cel mai bine e să apelezi la un specialist.

 

Te poţi ghida după următoarele semne de îngrijorare:

 

  • are vârsta de un an şi jumătate şi nu pronunţă cel puţin 10 cuvinte
  • are vârsta de un an şi jumătate şi nu spune “mama” sau “tata”
  • are vârsta de un an şi jumătate şi nu spune când are nevoie de ajutor.

 

Cum poţi tu să îl ajuţi fără ca acesta să simtă presiune? Comunicați cât mai mult. Chiar dacă se uită el ciudat, să ştiţi că înţelege. Povestiţi tot ce faceţi, detaliat, ca și cum fiecare activitate efectuată împreună ar fi o poveste magică. Citiţi cât mai mult, orice doreşte şi îi face plăcere. Ascultă-l şi pe el, chiar dacă nu înţelegi tot ce spune, răspunde-i, pune-i întrebări, cât mai multe, simple sau mai complexe. 

 

Fii alături de el şi uită de grafice, permite-i să se dezvolte în ritmul său şi poţi să intervii doar când apar motive întemeiate de îngrijorare .

Ivana Horeanu
cerasela.ivana26@gmail.com

Mamă, blogger, happy! Aceste 3 cuvinte mă descriu cel mai bine. Sunt un om de litere, expresii și cuvinte scrise pentru a-ți aduce ție curaj, alinare, bucurie și mai ales pentru a avea parte de momentul tău de AHA. Te invit în casa mea pentru a-ți împărtăși cele mai sincere și profunde trăiri, experiențe și provocări trăite. Pornește într-o călătorie fascinantă alături de mine și hai să vedem cum putem supraviețui în această lume ca femei, soții, mame.