Extremele nu fac bine nimănui

Extremele nu fac bine nimănui

E foarte ușor să cazi în extreme atunci când ești părinte, dar sunt de părere că echilibrul în toate, aduce numai beneficii.

Aud multe mămici în jurul meu care impun tot felul de limite copiilor. Nu dau ciocolată copilului până la 3 ani, nu folosesc sare în mâncare până la un an, copilul meu nu se va uita niciodată la desene pe telefon, copilul meu nu va mânca niciodată fast-food, etc.

Şi apoi se întâmplă inevitabilul, copilul mănâncă dulce, bunica, prietena, sora îi dă mâncare cu sare, îl mai lași în vizite la prieteni la desene şi nu îl mai poți aduce acasă şi află şi de fast food.

Devii panicată şi îți faci zeci de procese de conștiință, până realizezi ca nu s-a întâmplat nimic grav iar copilul este în regulă.

Este adevărat că suntem bombardați de foarte multă informație dar putem fi selectivi în alegerea metodei potrivite pentru educarea copiilor noștri.

De aproape un an de zile am început şi eu să mă delimitez de acest “nu e voie” şi să mă împac cu ideea că fac tot ce pot eu mai bun pentru Amalia. Amalia a mâncat înghețată, chiar şi ciocolată, a gustat fast food, a primit mâncare cu sare şi se mai uită şi la desene pe telefon sau televizor.

Încercăm să limităm aceste lucruri, uneori reușesc, altă dată nu. Amalia are 2 ani, se uita la filmulețe Tra La La, la Masha și Ursul, cântă după ele, a învățat cuvinte noi, dar important este ca ea să nu stea o zi întreagă cu telefonul în mână. Eu văd partea plină a paharului si îi permit un anumit timp pe zi să stea pe Youtube pentru a se uita la desene sau cântece potrivite vârstei ei.

O confirmare a faptului că ceea ce fac este bine, cel puțin pe partea cu tehnologia, a venit şi de la workshop-ul despre tehnologie, organizat de Orange şi susținut de Cristina Oțel. Cunoscut blogger, Cristina a pledat pentru echilibru, pentru organizare şi pentru stabilirea unor limite, dar fără a restricționa accesul copiilor la tehnologie. Tehnologia e chiar faina și te poate ajuta în multe domenii.

Fac bine sau nu? Voi cum procedați cu copii voștri?

Foto: Pixabay

Ivana Horeanu
cerasela.ivana26@gmail.com

Mamă, blogger, happy! Aceste 3 cuvinte mă descriu cel mai bine. Sunt un om de litere, expresii și cuvinte scrise pentru a-ți aduce ție curaj, alinare, bucurie și mai ales pentru a avea parte de momentul tău de AHA. Te invit în casa mea pentru a-ți împărtăși cele mai sincere și profunde trăiri, experiențe și provocări trăite. Pornește într-o călătorie fascinantă alături de mine și hai să vedem cum putem supraviețui în această lume ca femei, soții, mame.