Colectivitatea. Avantaje şi dezavantaje

Colectivitatea. Avantaje şi dezavantaje

Am ales ca Amalia să intre în colectivitate cu luni bune înainte ca eu să ma întorc la lucru şi vă sfătuiesc şi pe voi să faceți acelaşi lucru. Cel mai bine este să fii aproape de copilul tău când e răcit, deoarece colectivitatea vine la pachet cu o serie de episoade de răceală şi să nu fii nevoită să te tot ceri de la muncă.

Auzisem multe poveşti despre cât de greu e, fusesem avertizată, dar parcă nimic nu mă pregătise pentru ce a urmat.

O săptămână la creşă, una acasă, 3 zile la creşă, 10 zile acasă. Febră mare, nas înfundat, muci fără număr, tuse care nu mai trece nici cu al zecelea sirop pe bază de plante.

Laringită, Bronşită, Bronşiolită, Roşu în gât, Adenoidă, etc. Toate una după alta, ca un vârtej, din care nu mai credeam că vom avea scăpare.

Întrebam în stânga şi dreapta alte mămici mai experimentate, oare cât mai durează dar mă consolam mereu cu gândul că şi alți copii au trecut prin asta şi au fost bine, într-un final.

„Primul an e mai greu”!, este replica pe care o auzeam mereu.

„Minunea” s-a întâmplat şi Amalia a avut 2 luni complete la creşă. Ceea ce e fenomenal pentru ea, care abia aduna 10 zile într-o lună la început.

Da, mai există muci. Sincer eu nu am mai văzut-o fără muci din octombrie de când a intrat în colectivitate. Da, mai tuseşte. Dar am înțeles că este normal ca după tratament, tusea să dureze chiar și până la o lună.  Episoadele de răceală s-au rărit, simptomele nu mai sunt aşa grave, febra nu mai e aşa mare şi nici eu nu o mai consider o tragedie.

Nu îmi lipseşte Panadolul şi Nurofenul din casă şi sper ca acesta să fie finalul seriei negre.

Avantajele colectivității sunt multiple, iar în cazul nostru mai consistente ca dezavantajele. Amalia s-a dezolvat frumos în comunitatea din cadrul creşei, e sociabilă, vorbeşte tot mai mult, se adaptează ușor, cântă, dansează, are prieteni, e deschisă, face multe activități, pe care eu nu le-aş fi putut face cu ea şi îşi adoră educatoarele.

Deși m-am întors la job, sunt liniştită când ştiu că e la creşă şi e fericită, îngrijită, giugiulită.

Dezavantajele colectivității pentru noi au fost episoadele de răceală, unele mai grave, în care a fost la un pas de internare. Bineînțeles că odată cu Amalia am răcit şi noi, la fiecare 2 săptămâni, bolnavi în câteva luni, cât nu am fost în 10 ani.

Per total suntem foarte mulțumiți, acomodarea a fost uşoară, firească, fără drame.  Întradevăr primul an a fost greu din pricina răcelilor, dar pot spune că acum putem vedea luminița de la capătul tunelului şi sperăm să nu ne mai îmbolnăvim. Nici ea, nici noi 😁

Ivana Horeanu
cerasela.ivana26@gmail.com

Mamă, blogger, happy! Aceste 3 cuvinte mă descriu cel mai bine. Sunt un om de litere, expresii și cuvinte scrise pentru a-ți aduce ție curaj, alinare, bucurie și mai ales pentru a avea parte de momentul tău de AHA. Te invit în casa mea pentru a-ți împărtăși cele mai sincere și profunde trăiri, experiențe și provocări trăite. Pornește într-o călătorie fascinantă alături de mine și hai să vedem cum putem supraviețui în această lume ca femei, soții, mame.