Acomodarea copilului la creşă. Cele 4 faze

Acomodarea copilului la creşă. Cele 4 faze

Acomodarea la creşă e mai grea pentru noi, ca părinţi decât pentru copiii noştri. Ne facem mii de scenarii şi de cele mai multe ori copiii se acomodează destul de uşor, dacă nu îngreunăm noi procesul. Dragi mămici, nu avem voie să plângem atunci când dăm copilul educatoarei, nu îi spunem copilului încontinuu că ne va fi dor de el şi mai ales nu îi spunem că venim „imediat” după ei. „Imediat” înseamnă pentru ei 2 minute şi când vor observa că acest lucru nu se întâmplă îşi vor pierde încrederea în noi.

Vorbiţi cu ei cât mai mult, despre creşă, despre educatoare, despre cât de minunate vor fi activităţile pe care le face acolo. Oricât de mici sunt, credeţi-mă că vă vor înţelege.

Ca să îi ajutăm să aibă parte de o acomodare mai blândă, trebuie să ţinem cont de cele 4 faza prin care trec şi vedem ce putem face ca totul să se întâmple firesc, fără drame şi tantrumuri.

Cele 4 faze

  1. Faza de negare. Cea mai grea perioadă, copilul se trezeşte într-un mediu nou, cu oameni necunoscuţi şi fără părinţii cu care a petrecut majoritatea timpului, de când s-a născut. Îi e greu să accepte că nu îi va avea aproape şi se teme că nu vor reveni după el.
  2. Faza de frustrare. Cel mic îşi dă seama că nu poate face nimic să împiedice această despărţire temporară de părinţii săi şi dezvoltă comportamente violente. Plâns nervos, lovituri, muşcături, crize de furie îşi fac apariţia şi pun la încercare părinţii. De asemenea ei mai pot adopta şi un comportament retras, stând supăraţi sau refuzând să mănânce.
  3. Faza de acceptare. Copilul începe să se obişnuiască şi acceptă cu drag să participe le activităţi, mănâncă, doarme liniştit şi înţelege că separarea de părinţi nu e permanentă.
  4. Faza de integrare. Plânsul şi protestele dispar total, iar copilul are deplină încredere că părinţii lui vor veni după el la sfârşitul programului. Dezvoltă relaţii de ataşament cu colegii şi personalul creşei şi se implică total în activităţile zilnice.

 

E nevoie doar de multă răbdare şi înţelegere pentru o acomodare uşoară. E foarte important ca micuţii să ne vadă pe noi liniştiţi şi deşi e o perioadă dificilă, e un început ce aduce multe aventuri captivante.

 

Ivana Horeanu
cerasela.ivana26@gmail.com

Mamă, blogger, happy! Aceste 3 cuvinte mă descriu cel mai bine. Sunt un om de litere, expresii și cuvinte scrise pentru a-ți aduce ție curaj, alinare, bucurie și mai ales pentru a avea parte de momentul tău de AHA. Te invit în casa mea pentru a-ți împărtăși cele mai sincere și profunde trăiri, experiențe și provocări trăite. Pornește într-o călătorie fascinantă alături de mine și hai să vedem cum putem supraviețui în această lume ca femei, soții, mame.