Creativitatea. Pierdută și regăsită.

Creativitatea. Pierdută și regăsită.

În cadrul conferinței, NextGen, organizată de International School of Oradea, creativitatea a fost un subiect central, dezbătut din toate direcțiile. Ce este creativitatea? Cum putem dezvolta creativitatea copiilor noștri? Ne pierdem creativitatea odată cu înaintarea în vârstă?  O să iau pe rând toate aceste întrebări și o să vă transmit și vouă cunoștințele dobândite în urma conferinței.

Ce este creativitatea?

Conform specialiștilor, creativitatea este o sumă de condiții care trebuie îndeplinite. Ca o idee a noastră să fie creativă, ea trebuie să fie în primul rând originală, să se distanțeze total de ideile similare, să fie nouă. Adică să nu se recicleze o idee deja suprafolosită, să fie ultilă, să aducă un beneficiu, o schimbare, o îmbunătățire.

Fiecare speaker ne-a împărtăşit metoda lui de a dezvolta creativitatea copiilor, dar și metoda lor personală și pot să spun că am plecat de acolo cu multe idei pe care la rândul meu o să le folosesc cu fetița mea.

Ana Nicolescu, blogger cunoscut de parenting, ne-a vorbit despre cum să readucem magia poveștilor în viața copiilor care preferă să se joace pe tabletă în loc să citească o carte. Metoda ei se bazează pe implicarea cât mai multă a părinților și pe cărți frumos colorate și creativ alcătuite pentru a „prinde” în magia poveștilor, copiii care nu se mai mulțumesc cu un mod „clasic” de lectură.  Trebuie să profităm de această nouă generație de scriitori care își folosesc toată creativitatea pentru a face cărți interesante și atipice pentru copiii noștri.

Sinak Kosak, director al International School of Oradea și profesor de fizică ne-a vorbit despre importanța pregătirii copiilor pentru meseriile viitorului. Domnul Kosak consideră că trebuie să ne încurajăm copii, indiferent de alegerile lor. Un copil încurajat și lăsat să experimenteze orice domeniu, va ajunge să facă lucruri cu adevărat deosebite.

Gillian Greenwood, profesor în învățământul primar în Londra și expert în evaluarea și îmbunătățirea sistemului de predare și învățare, ne-a prezentat statistici reale, în care, procentaje ale gradului de creativitate  scad dramatic odată cu înaintarea în vârstă. Se pare că undeva, în perioada copilăriei, ne pierdem creativitatea, dar poate fi regăsită doar dacă dorim acest lucru și facem ceva în acest sens.

Catherine Meyrick, profesor de peste 30 de ani în învățământul primar, ne-a învățat cum să utilizăm întrebările pentru a ne ajuta copiii să se dezvolte și să învețe lucruri noi. Oricât ar fi de enervant acel „De ce”, trebuie să înțelegem un lucru, copiii descoperă lumea prin întrebări iar noi trebuie să fim mereu acolo să le răspundem cu dăruire și răbdare.

Mirela Tanc, reprezentant al învățământului românesc, ne-a arătat că dacă există dăruire și creativitate, se pot face lucruri extraordinare și în cadrul școlilor din România . Trebuie doar să vrei!

Otilia Mantelers, psiholog și specialist în joc terapeutic, ne-a vorbit despre vindecarea propriilor trăiri și despre gestionarea emoțiilor noastre în asemenea fel, astfel încât experiențele noastre nereușite să nu marcheze viața copilului nostru.

Concluzia la care am ajuns în urma acestei conferințe este aceea că creativitatea copiilor noștri se poate dezvolta și menține prin implicarea activă a noastră în toate sferele vieții lor, prin lăsarea copiilor să experimenteze, să greșească, să aleagă, să dezbată, să piardă, să eșueze, să creadă, să combată, să reușească. Doar în acest fel vor reuși să identifice ce îi interesează și ce îi face fericiți. Doar așa vor reuși să exceleze.

Până la urmă fiecare părinte își dorește pentru copilul său să aiba parte de fericire, indiferent dacă alege să fie medic, dansator, avocat, hairstilist, profesor, mecanic sau fotbalist.

Nu vă mai impregnați propriile dorințe în copiii voștri, ci doar dați-le aripi să zboare.

 

Ivana Horeanu
cerasela.ivana26@gmail.com

Mamă, blogger, happy! Aceste 3 cuvinte mă descriu cel mai bine. Sunt un om de litere, expresii și cuvinte scrise pentru a-ți aduce ție curaj, alinare, bucurie și mai ales pentru a avea parte de momentul tău de AHA. Te invit în casa mea pentru a-ți împărtăși cele mai sincere și profunde trăiri, experiențe și provocări trăite. Pornește într-o călătorie fascinantă alături de mine și hai să vedem cum putem supraviețui în această lume ca femei, soții, mame.